Poznajcie zupę Harira. Przepis na marokańskie danie idealne na zimowe wieczory wydaje się banalnie prosty, a daje tyle frajdy. Bo podróże to nie tylko szansa na poznanie ciekawych ludzi, przywiezienie pięknych zdjęć, czy pamiątek z dalekich zakątków. To również okazja na urozmaicenie naszej polskiej kuchni. Zresztą nic tak nie ożywia wspomnień z podróży, jak smak lokalnej potrawy w naszym zaciszu domowym. Do tego pokaz zdjęć z wyprawy przy dźwiękach tamtejszej muzyki i mamy idealnie podróżniczy wieczór.
Harira to narodowa potrawa Maroka. Zupę o niezwykle intensywnym smaku i zapachu zjemy w drogich restauracjach, tanich, lokalnych barach, czy na straganach. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem smakuje ona inaczej. I to sprawia, że jest tak niezwykła. Z pewnością jednak nie może zabraknąć cynamonu, który działają rozgrzewająco. Harira będzie więc idealnym wyborem na mroźne wieczory. A po cym poznać, gdzie serwowana jest najlepsza harira? Po niekończącej się kolejce zniecierpliwionych ludzi. Czasem trzeba czekać kilkanaście minut, czasem jeść na stojąco. Jednak jej smak rekompensuje wszystko.
Harira PRZEPIS
składniki
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ½ szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (+ opcjonalnie 1 puszka krojonych pomidorów)
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 2 litry wody
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pęczek kolendry (pociętych liści i łodyżek)
- aby zupa była bardziej syta, warto dodać kawałki podsmażonej piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- sól
- opcjonalnie do zagryzania kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle
Przygotowanie
- Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i dodać wszystkie przyprawy
- Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
- Następnie należy dodać soczewice, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli oraz kolendrę (razem z łodyżkami, który nada aromatu!). Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy czerwona soczewica zacznie się rozpadać, a zielona nadal będzie w całych ziarnach, należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą.
- Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką – limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.
Życzymy SMACZNEGO! 🙂
Chcesz poznać więcej podróżniczych przepisów? Polub nas na Facebooku