Harira – przepis na marokańską zupę rozgrzewającą

Poznajcie zupę Harira. Przepis na marokańskie danie idealne na zimowe wieczory wydaje się banalnie prosty, a daje tyle frajdy. Bo podróże to nie tylko szansa na poznanie ciekawych ludzi, przywiezienie pięknych zdjęć, czy pamiątek z dalekich zakątków. To również okazja na urozmaicenie naszej polskiej kuchni. Zresztą nic tak nie ożywia wspomnień z podróży, jak smak lokalnej potrawy w naszym zaciszu domowym. Do tego pokaz zdjęć z wyprawy przy dźwiękach tamtejszej muzyki i mamy idealnie podróżniczy wieczór.

Harira to narodowa potrawa Maroka. Zupę o niezwykle intensywnym smaku i zapachu zjemy w drogich restauracjach, tanich, lokalnych barach, czy na straganach. Różnorodność dodatków sprawia, że za każdym razem smakuje ona inaczej. I to sprawia, że jest tak niezwykła. Z pewnością jednak nie może zabraknąć cynamonu, który działają rozgrzewająco. Harira będzie więc idealnym wyborem na mroźne wieczory. A po cym poznać, gdzie serwowana jest najlepsza harira? Po niekończącej się kolejce zniecierpliwionych ludzi. Czasem trzeba czekać kilkanaście minut, czasem jeść na stojąco. Jednak jej smak rekompensuje wszystko.

Harira PRZEPIS

składniki

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki lub ½ szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (+ opcjonalnie 1 puszka krojonych pomidorów)
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pęczek kolendry (pociętych liści i łodyżek)
  • aby zupa była bardziej syta, warto dodać kawałki podsmażonej piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól
  • opcjonalnie do zagryzania kilka ćwiartek limonki lub cytryny i daktyle

Przygotowanie

  • Cebulę i marchewkę obrać, a następnie pokroić w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i dodać wszystkie przyprawy
  • Podsmażać przez około 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać pomidory razem z przecierem i wszystko dokładnie wymieszać, smażyć kolejne 5 minut.
  • Następnie należy dodać soczewice, wszystko porządnie wymieszać i wlać wodę. Dodać 2 łyżeczki soli oraz kolendrę (razem z łodyżkami, który nada aromatu!).  Przykryć, gotować około 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Kiedy czerwona soczewica zacznie się rozpadać, a zielona nadal będzie w całych ziarnach, należy dodać ciecierzycę i gotować kolejne 2 -3 minuty. Na koniec doprawić do smaku solą.
  • Podawać bardzo gorące, najlepiej z daktylami i limonką – limonką należy skropić zupę, a następnie jeść ją przegryzając daktylami.

Życzymy SMACZNEGO! 🙂

Chcesz poznać więcej podróżniczych przepisów? Polub nas na Facebooku

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *